G Ü N C E L

BURUN ESTETİĞİ CERRAHİSİ




Ameliyat sonrası ilk günlerde sportif faaliyetlerden, aşırı fiziksel aktivitelerden uzak durulmalı Aynı zamanda burun iç kıkırdak ya da kemiğinin eğriliği mevcutsa (deviasyon) aynı seansta bu işlemi de uygulamak mümkündür. Burun şeklini düzeltmek için bazen burun sırtındaki fazlalığı (hump) uygun seviyeye getirmek gerekirken bazen de semer burunda (saddle nose) olduğu gibi aynı bölgeyi kemik desteği ile yükseltmek gerekebilir. Bazen burun küçültülür, bazen burun ucu kaldırılır. Diğer ameliyatlarda olduğu gibi burada da her hastayı ayrı ayrı düşünmek gerekir.

Önemli Noktalar

Burun yüzün karakterini oluşturan bir organdır. O nedenle her burun her yüzde güzel durmaz. Önemli olan o yüze uygun olan burunu yapabilmektir. Bu da doğal duran bir burun olmalıdır. Diğer bir önemli nokta da estetik ameliyatı sırasında burun fonksiyonlarını bozmamaktır. Özellikle nefes darlığı ve koku hissinin bozulması ameliyat sonrası istenmeyen komplikasyonlardır. Doktorunuzla detaylı olarak ameliyat öncesi konuşup sizin için nelerin önemli olduğunu, ne istediğinizi iyice izah ettikten sonra onun tavsiyelerini de mutlaka dinleyiniz.

Ameliyat hangi yöntemle yapılmalı?

Ameliyat iki şekilde yapılabilir. İçten ve dıştan. Görüntüsü daha kötü burunlarda ya da aynı zamanda ileri derecede nefes alma problemi olan hastalarda dıştan (eksternal) yaklaşım son zamanlarda daha çok tercih edilmektedir. Ameliyat süresi biraz daha uzundur. Klasik içten yaklaşım ise diğer hastalar için daha uygun olmaktadır. Ancak cerrah hangi yönteme alışmışsa en iyi yöntem odur. Her iki yöntemle de her hasta için iyi sonuçlar alınabilmektedir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1.Ameliyat sonrası ilk günlerde sportif faaliyetlerden, aşırı fiziksel aktivitelerden uzak durulmalı
2.Burundaki alçı ve altındaki bantlar alınıncaya kadar banyo yapılmamalı, sıcak yerlerde bulunulmamalı
3.İlk haftalarda özellikle buruna darbe alma riski olan yerlerden ( küçük çocuklarla şakalaşma, top oynanan yerler vs.) uzak durulmalı
4.Diş fırçalarken dikkatli olmalı, abartılı gülünmemeli 5.Bandajlar çıktıktan sonra 2 ay kadar direkt güneş ışığına maruz kalınmamalı.
Mümkünse şapka takılmalı, gözlükten kaçınılmalı ya da hafif çerçeveli gözlük kullanılmalı.
6.İlk günlerde aspirin türü kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durulmalıdır.