G Ü N C E L

BURUN ETİ




Burun solunumu sırasında havanın arkaya iletimi, havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve filtre edilmesi gibi görevleri vardır.

Burun boşluğunun yan duvarlarında 3 adet (bazen 4) burun eti (konka) bulunmaktadır. Halk arasında burun eti yanlışlıkla geniz eti veya burun septumuyla (orta kemik) karıştırılmaktadır. İçlerinde kemik iskelet dış kısmında ise süngerimsi yumuşak dokudan oluşurlar. Burun etlerinin en büyüğü en alttakidir. Bu etler zengin damarsal yapıya sahip olduklarından iyi kanlanmaya sahiptirler.

Burun solunumu sırasında havanın arkaya iletimi, havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve filtre edilmesi gibi görevleri vardır. Alt konkayı örten mukoza diğerlerinden daha kalın olduğundan kanlanması daha fazladır. Bazı damarsal ve sistemik hastalıklar (SLE, Sjögren, Sarkoidoz, Wegener gibi)… alt konkada yapısal değişiklikler meydana getirip burun tıkanıklığına neden olabilirler. Burun içinde bir tarafta kemik eğriliği varsa, karşı taraftaki alt konka paradoksal olarak şişerek (konka hipertrofisi) o tarafta burun tıkanıklığına neden olabilir.

Alerji, gebelik, egzersiz durumlarında da burun etleri şişerek burun tıkanıklığına neden olabilirler. Alt burun etinden kaynaklanan burun tıkanıklıklarında yumuşak doku ya da kemikte ya da ikisinde birden doku fazlalığı vardır. Altta yatan nedene göre tedavide ilaç, cerrahi ya da başka müdahaleler uygulanabilir. Alt konka küçültülmesine yönelik girişimler şu başlıklar altında toplanabilir:

a.Vidian nörektomi (sinirin kesilmesi)
b.Elektrokoagülasyon (yakma yöntemi)
c.Krioterapi (dondurma yöntemi)
d.Lazer e.Radyofrekans (enerji yükleyerek küçültme
f.Argon plazma koagülasyon g.Mikrodebrider kullanımı (cerrahi yöntem)
h.Bunların dışında direkt cerrahi çıkarım uygulanabilir.

Orta konkada ise en sık görülen problem etin içinin havayla şişmesidir. Buna konka bülloza adı verilir. Geniz akıntısına yol açabilir. Çok iriyse burun tıkanıklığı da yapar. Tedavisi cerrahi olarak dış yarısının çıkarılmasıdır. Polipli burunlarda bazen konkaların bir kısmı da polipleşmiş olabilir. Bu durumda polipleşmiş kısımları da çıkarmak gerekir.