G Ü N C E L

BURUN KIRIKLARI




Çocuklarda tanı konamamış ve dolayısıyla tedavi edilmemiş burun kırıkları burun gelişimde ileride ciddi ameliyatlar gerektiren problemlere yol açabilir.

Burun dış yapısı yüzün en çıkıntılı ve zayıf bölgesi olduğu için darbelerden en fazla etkilenen kısımdır. Kıkırdak yapılar daha esnek olduğu için travmaya karşı daha dayanıklıdır. Burun çatısı önden gelen darbelere karşı daha zayıftır. Bu tip darbelerde burun kemiğinin 2/3 üst kısmı ile 1/3 alt kısmının birleştiği yer kırılır. Burun orta hattını oluşturan septum kıkırdağında C veya S şeklinde eğrilikler meydana gelebilir. Burun tam olarak çökebilir. Burun kırıklarında göz altı kemiği, çene alt ve üst çene kemikleri de kırılabilir. Burun kırıklarında burun kanamaları da sıklıkla görülür.

Üstünden birkaç saat geçtikten sonra oluşan ödem (şişlik) nedeniyle muayenede zorluklar yaşanabilir. Yandan gelen darbelerde burun karşı tarafa doğru deplase olur, burun tıkanıklıkları sık görülür. Burun travmalarında burun kıkırdağı ile üstündeki koruyucu kılıf arasında kanama olursa tek ya da tek taraflı burun içi şişliği (hematom) görülebilir. Buradaki kan erken dönemde boşaltılmazsa apse gelişip burun çökmesine neden olabilir.

Burun kırıklarının tedavisinde çocuklarda genel anestezi tercih edilir., yetişkinlerde özellikle erken dönemde lokal anestezi kullanılabilir. Kırığın durumuna göre düzeltme yapıldıktan sonra alçı ile sabitlenir ve burun tamponu konur. Çocuklarda tanı konamamış ve dolayısıyla tedavi edilmemiş burun kırıkları burun gelişimde ileride ciddi ameliyatlar gerektiren problemlere yol açabilir.

Yaralanmayı takip eden her burun kanamalı çocukta burun kırığı olabilir.